Utdanning av hund og fører

Det tar i gjennomsnitt to til tre år å utdanne en redningshund. Det er et eget godkjenningsprogram, som uavhengig av disiplin starter med et grunnkurs. Det er en teoretisk og praktisk innføring for deg som fører. For hunden er første steg en enkel appellprøve, der formålet er å se om hunden er styrbar og kan samarbeide med fører. Appellprøven kan tas etter at hunden har fylt 10 måneder. 

Gjennom utdanningen må fører lære å ta vare på seg selv og hunden i all slags vær og føre, og lære å bruke elektroniske hjelpemidler som GPS med kartverktøy, samband og sender/mottaker-utstyr. 

Selve treningen kan startes når som helst, men du som hundefører må være 18 år før du kan godkjenne og stå på beredskapslisten. Hunden skal ha fylt to år før godkjenning. 

Ettersøkning

Ettersøkning er den formen for søk som foregår på barmark. Det kan være alt fra bebyggelse til søk i skog og mark. Under utdanningen skal hunden lære å benytte sine naturlige søksevner i samarbeid med fører. Det fokuseres blant annet på ulike søksøvelser som spor, sporoppsøk, rundering, teigsøk, patruljering og feltsøk. De samme øvelsene skal også øves på i mørket. Hundeførers oppgave er å lede hunden slik at ekvipasjen dekker sitt tildelte område.

Vanskelighetsgraden øker i takt med erfaringen.

Lavine

En lavinehund brukes for å finne savnede personer i snø. Hundens luktesans gjør at den kan finne mennesker som ligger flere meter under snøen. Tiden er en avgjørende faktor. For å få hundene raskt inn til rasstedet må de kunne fraktes i helikopter og på snøscooter, noe som inngår i opplæringen. En lavinehund læres opp til å markere når den kjenner lukten av mennesker, enten ved å gi hals (bjeffe) eller grave i snøen. Den kan også melde på personer oppå snøen. Hundeførers oppgave er å lede hunden slik at de sørger for å dekke hele området.

Vanskelighetsgraden øker i takt med erfaringen.

Katastrofesøk

Katastrofesøk er den søksformen som benyttes i sammenraste bygninger og katastrofeområder. Det er en tilleggsutdanning som kan tas etter godkjennelse innenfor ettersøkning eller lavine. Hundeførerne får opplæring i hvordan de skal forholde seg under aksjoner i katastrofeområder. Forholdene er mer ekstreme, med røyk, støy og andre forstyrrelser enn ellers. På oppdrag i utlandet kan man også oppleve helt andre temperaturer og klima enn man er vant til. Hundene lærer å søke i sammenraste bygninger og andre krevende miljøer, og hundeførerne lærer seg å operere etter internasjonale regler.

Vanskelighetsgraden øker i takt med erfaringen.


Livet som hundefører

Våre medlemmer forteller om sine erfaringer fra redningsaksjoner.

Les historiene
Vanlige spørsmål

Les vanlige spørsmål og svar om emner knyttet til NRH

Gå til vanlige spørsmål