Hovedkurs vinter Nord-Norge

Skrevet av: Lene Nilsen Holte Publisert: 22.03.2018

/media/49820/hovedkurs-vinter-2018-fotograf-tonje-halvari.jpg
Tonje Halvari og Papaya Foto: Tonje Halvari
Nylig har det vært hovedkurs vinter, og Tonje Halvari fra Tana deler sine erfaringer fra uka. Klarte hun å nå målet sitt for sesongen? Les hennes historie!

I fjor vinter tok jeg og Papaya klasse C-lavine. Årets mål var i år klasse B-lavine. Vi meldte oss på hovedkurs vinter Nord-Norge og fikk plass. Men før vi kunne gå opp til B-prøve, måtte appellen være på plass. I minus 20 dømte instruktør Lena appellen i Alta en knapp uke før hovedkurset starta. Yes! Vi besto og kunne dra til Målselv hvor årets vakreste vintereventyr skulle være.

Fra Øst-Finnmark lag var vi 3 ekvipasjer som deltok, samt at lagets instruktørelev skulle få bryne seg og jobbe for å bli lavineinstruktør. Alle med litt forskjellige mål, og vi kan i ettertid si at de målene som var satt ble oppfylt.

Anita Svendsen (Båtsfjord) med Diego besto klasse C-lavine, jeg med Papaya (Tana) besto klasse B-lavine og Sølvi Johnsen (Kiberg) med Elvis var på fordypningslaget og bestod høyfjellsmerke. Fra Alta var det Lena Iversen Kaasen som er instruktør, Tone Hansen (Lakselv) som tok klasse C-lavine med Ahkin og Knut Kaasen med Azita som var på laget mitt og trente fram mot B.

Jeg var så heldig at jeg fikk Sissel Gaska (opprinnelig fra Kirkenes) som instruktør og Morten Kvammen (Kirkenes) som instruktørelev. Laget mitt besto av 4 ekvipasjer som skulle ta B, samt Knut som skulle trene fram mot B. Laget fikk servert den ene ukjente oppgaven etter den andre, utrolig lærerikt. Moro å se at hundene fungerer, selv om fører kan ha en og annen brist. Bratt læringskurve og mye moro.

B-laget har også utmarsj som skal gjennomføres. Utmarsjen starta opp slalåmbakken, med full oppakking, hunder og masse folk på ski i bakken. Vi ble rett og slett kjent med monsterbakken! Vi ble drillet på kart og kompass, veivalg og til sist på dagen så var det overnatting i nød-bivuakk. Rett og slett en fantastisk skitur på fjellet over Målselv fjellandsby. Vi brukte par timer på å hakke og grave oss en hule. Det er utrolig hvor hard snøen kan være! Men med nordlyset dansende over oss ble hula ferdig og vi fikk etterhvert en god natts søvn.

Morten fikk nok også kjørt seg i løpet av uken. Han har jobbet, inspirert, veiledet og instruert B-laget og fikk sitt instruktørdiplom på kursavslutningen.  Velfortjent og kanskje ikke spesielt overraskende!

Samtidig som vi har vært på Hovedkurs Vinter Nord-Norge har det vært hovedkurs også i Sør-Norge. Kristian Larsen fra Alta har også vært instruktørelev, og fikk sitt velfortjente instruktørdiplom etter endt uke. Veldig gledelig for oss i Finnmark å få to nye instruktører på plass.  Utrolig moro og gratulerer så mye til begge to!

Dette er mitt første hovedkurs vinter, og jeg må si det frister til gjentakelse. Vil spesielt sende en stor takk til kursledelsen som har gjort en vanvittig bra jobb med tilrettelegging for hele kurset, –og selvfølgelig til alle de herlige menneskene og hundene!

 

Håper vi sees neste år på hovedkurs! 

 

Mvh.

Tonje og Papaya