Utdanning
Når hunden er på plass og du har vært med på nok treninger til å vite at dette er noe du vil drive med, så er neste steg å delta på grunnkurs, og deretter gjennomføre en praktisk lydighet. Grunnkurset er for deg som fører og ikke for hunden.
Her lærer du:
- Førstehjelp for hund og mennesker
- Brukshundopplæring
- Skredlære
- Bekledning
- Ernæring
- Samband
- Orientering
- Bivuakkering
Kurset består av teori, praktisk førstehjelp og en utmarsj. Praktisk lydighet er en prøve hvor hunden skal vise at den kan grunnleggende lydighetsøvelser, som fellesdekk (ligge stille sammen med andre hunder) og apportering (hente og levere gjenstander). Hunden må være minimum 12 måneder for å gå opp til praktisk lydighet.
Disipliner
Grunnkurset og praktisk lydighet danner felles grunnlag for de tre disiplinene du kan utdanne seg innenfor:
- Ettersøkning
- Lavine
- USAR (Urban Search and Rescue)
USAR er en tilleggsutdanning du kan ta etter godkjenning innenfor ettersøkning eller lavine. Du kan godkjennes for alle disiplinene.
Godkjenningsprogram
Du må re-godkjenne annethvert år. Etter flere godkjenninger er det også mulig å ta instruktørutdanning.
Veien videre
Med godkjent redningshund oppføres du på beredskapslisten og blir utkalt når det er en redningsaksjon i ditt område. Dette kan være når som helst på døgnet. Det forventes at du stiller, med mindre du har tungtveiende grunner til å ikke delta. Det er politiet eller Hovedredningssentralene som bestemmer hvilke ressurser som skal kalles inn når det skjer noe. Kommunikasjonen går videre til Beredskapsansvarlig i Norske Redningshunder, som igjen kontakter hundeførerne.