FORF-øvelse 2017 i Rogaland

Skrevet av: Ghita Fossum Publisert: 31.12.2017

/media/49365/22552439_1716933911713272_4475847360324249255_n.jpg
Lørdag 21 oktober gikk høstens FORF-øvelse av staben.

Deltakerne bestod av Røde Kors Hjelpekorps, Rovernes beredskapsgruppe, NFS (Norsk Folkehjelp Sanitet), NRRL (Releligaen), Norske Redningshunder, 330 Skvadronen , NAK (Sola flyklubb), CHC (SAR – Search and Rescue helikopter – som primært jobber offshore), Sjøredningskorpset/Redningsskøyta, Lottene, Sivile og Politi. Med andre ord de fleste som deltar i redningsarbeid. 

Det har vært en lang prosess for å få dette i havn. Etter ønske fra blant annet politiet skulle vi i år være tidlig ute med planleggingen, derfor ble det første møte avholdt allerede 7 februar 2017 og 3 mars gikk informasjonen ut til lederne i de involverte gruppene. Deretter ble det avholdt ca 1 møte i måneden.

ØVELSE:

Oppmøte for figuranter, ledere og observatører var kl. 07.00 på Dale. Det tok tid å få alt – og alle, plassert ut.

Sambandstrakking ble klargjort slik at alle gruppene kunne få med seg en trakking radio ut i søk, mens Røde kors og Lottene, sminket og klargjorde alle markørene.

Alarmen gikk ut kl 09.45.

Kvinne melder fra om at flere grupper med til sammen 14 ungdommer, er savnet i Dale området. De hadde arrangert en leir hvor deltagerne skulle klare seg selv ute over natten. 2 leder gikk i 06.00 tiden for å lete, men er ikke kommet tilbake. Ingen fikk ha med mobil, det er derfor ikke mulig å få tak i dem. Kvinnen er på parkeringen til Dale Eiendom/gamle asylmottak.

De første hjelpemannskapene dukket raskt opp. KO ble etablert, søk iverksatt, og den stakkars gjenværende lederen ivaretatt. Norske redningshunder var de første som ble sendt ut i søk, deretter kom alt fotfolket etter hvert som de dukket opp. To redningsbåter, to fly, ett helikopter og Seakingen var også snart i søk.

Lederen som meldte fra spilte så fantastisk bra at selv politiet rømte innimellom – og da vi var ferdige med øvelsen heiv han henne inn i bilen – bak «lås og slå» som straff. Etterpå fikk hun en varm, takknemlig, klem. For en Lotte!

En annen proff skuespiller, var konen til han som hadde sambandstrakkingen. Hun spilte pårørende som dukket opp, og var bare helt utrolig.

Det er sikkert flere flotte mennesker jeg burde ha dratt frem, men jeg kan bare ta for meg de jeg selv har sett eller hørt om. Bildet viser ungdommer som får kjeft.

Den første som ble funnet var en av lederne som lå i vannet. Han ble tatt om bord i redningsskøyta og heist opp i Seakingen, som så landet på Dale. Personell kom med båre og bar han til den ventende ambulansen som kjørte han vekk – med blålys.

 

 

Deretter kom den andre lederen til rette og en av ungdommene.

Men så gikk timene. Redningspersonellet søkte og søkte, men det tok flere timer før de fikk funn.

Noen av funnene hadde brannskade, noen var nedkjølte, noen hadde hodeskader og noen hadde beinbrudd/skader og måtte fraktes lange strekk på båre. De siste som ble funnet hadde bare gått seg bort – og de ble ikke funnet før på ettermiddagen.

Det var mange turgåere i området og i KO var det travelt. KO var bemannet med uerfarne folk bortsett fra de to som kom fra NRH. Den ene av disse ble satt til å ta seg av samband og den andre hadde ansvar for hundeekvipasjene.

Vi venter på alle tilbakemeldingene, men alt i alt var det noe lærdom å ta med seg for alle. Selvfølgelig kan noe bli bedre, men det er derfor vi har øvelser – er det ikke?