Lokalt distriktsmesterskap i redningshundarbeid 2017

Skrevet av: Trude Hell Publisert: 23.12.2017

/media/48765/171216-distriktsmesterskap-to-hunder-hilser.jpg
Mesterskapskandidater Foto: Trude Hell
I strålende vintervær med sol og minusgrader, gjennomførte Norske-Redningshunder Sør-Rogaland distrikt årsavslutning med påfølgende Distriktsmesterskap i Redningshundarbeid.

Lørdag 16.desember var vi så heldige å få benytte Ulsnes Orlogsstasjon til dette arrangementet. Det var 11 deltakere i mesterskapet, mens heiagjengen besto av en liten håndfull entusiaster.

Det svevde en god sosial atmosfære over arrangementet, med servering av både julegrøt, pepperkaker og gløgg. Bålfyring og grilling ble det også rom for og tid til.

Øvelsene i mesterskapet testet både hund og fører. Den første øvelsen var dekk. Dekk-øvelsen forlangte at hunden skulle bli liggende i ett minutt, men hadde grusomme forstyrrelser i form av først godbiter som ble kastet mot hunden, en ball som også ble kastet, og til sist at den ene dommeren lokket på hunden mens den lå. Her ble det store variasjoner i prestasjon, men en kan vel si at retrieverne generelt sett er for glad i godbiter og ball.

Det var ringrevene Otto og Paul som stakk av med prisen for beste dekk! Det er ingen tvil, Otto gjør som Paul sier.

Innkallingen gikk over ca 110 meter og med utlagte pølsebiter og leker underveis. Samlige fullførte innkallingen, men til ulik tid. Retrieveren Emma løp raskest, bare noen tideler foran schæferen Yukon og den hollandske gjeterhunden Bark. Men prisen for beste innkalling gikk til tolleren Kylie og Johannes, for både raskt tempo, men også nerver av stål da hun, på hengende håret, klarte å unngå fristelsene som lå ute, selv om hun så veldig, veldig gjerne ville ta dem, alle som en!

Apport av gjenstand var en todelt øvelse. Den første apporten var noe riktig skrammel, et sammensurium av plastflasker med godbiter inni, kosebamser, leker, papirruller og papirpose. De fleste hundene gikk på med sterkt mot, men ble meget skeptiske når hele skrammelet fulgte etter dem på vei inn til fører! I andre del av apporten skulle hundene apportere en grillpølse. Det gikk som det måtte, og nesten alle hundene belønnet seg selv med en pølse, selv om eierne desperat forsøkte å kalle inn hunden. Beste apport prisen gikk til Yukon og Tom Christian da de var den ekvipasjen som ble minst berørt av gjenstanden og hadde en meget flott avlevering. Den artigste var vel border collien Luna til Thor Egil og Kristine. Samtlige hunder spiste opp pølsen raskere enn den andre, unntatt Luna. Hun tok pølsen på første forsøk, men spyttet den rett ut igjen og ville absolutt ikke ha noe med den å gjøre! Til stor latter fra forsamlingen av tilskuere.

Nå kom de øvelsene hvor kun hundeførerne fikk vise seg frem.

Avstandsmåling ut til 50 meter var Tom Christian spot on, og legger skylden på ferdigheter lært i Forsvaret. Avstandsbedømmelsen, som gikk på å finne ut hvilken ballong som var 50 meter ute i skogen, gikk imponerende bra, med unntak av for de som kanskje er fargeblinde?

Når det kom til kart og kompass oppgaven ble det litt kluss. Mange hadde riktig kartreferanse, men bommet med ca 12 grader på kompasskurset i forhold til fasiten. Det viste seg heldigvis at de fleste hadde rett kompasskurs likevel, men den ansvarlige (TC) hadde funnet frem et kompass på 400 grader og ikke 360 som brukes i dag.

Siste og avsluttende øvelse gikk på oppkveiling av sporline, samt å funksjonstest av denne med å kaste den ut igjen. Her var det mange ulike måter å gjøre det på, men forskjellig resultat. Her gikk Tone av med seieren. Kriteriene gikk på tid og utseende på kveilen.

Sluttresultatet for distriktsmesterskapet ble:

1.plass gikk til Emma og Tone, A-godkjent ekvipasje
2.plass gikk til Yukon og Tom Christian, B-godkjent ekvipasje
3.plass gikk til Luna og Thor Egil, nybegynner

Gratulerer til vinnerne!

Mesterskapet  var lagt opp slik at alle kunne delta, uavhengig av nivå. Derfor ble det delt ut handicap-poeng. A-godkjente fikk 0 poeng, B-godkjente 1 poeng, bestått appell 2 poeng og nybegynnere fikk 3 poeng. Samtidig ble det tildelt både sjarmørpoeng og underholdningspoeng på enkelte øvelser.

Det siste som gjensto var trekning av gaver fra sponsorene for de som deltok i mesterskapet. Vinner av:

Samtlige som møtte ble premiert med og tildelt knallgode! snacks fra vår fantastiske sponsor Fish4dogs.

Vi setter umåtelig stor pris på firma og personer som sponser oss i arbeidet vi gjør i utdanningen av redningshundekvipasjene våre! Dette er en utdanning som tar minst to år, men de fleste bruker mellom tre og fem år.