- Vi skal gråte, le og bli litt klokere

Skrevet av: Stig Mebust Publisert: 03.01.2022

/media/50483/maria-og-nano-er-med-i-tv-serien-redningshundene-foto-itv-studios-norway.jpg
Maria Sandberg og Nano er en av ekvipasjene vi møter i tv-serien "Redningshundene". Foto: ITV Studios Norge AS
ITV Studios Norway har hatt hendene fulle med produksjonen av serien «Redningshundene». Resultatet vil vise seerne en annen side av det å være frivillig, tror produsent Solveig Schanke Eikum.

ITV Studios Norway er en del av det britiske multinasjonale produksjons- og distribusjonsselskapet ITV Studios. Selskapet er et av verdens største og ledende selskap innenfor produksjon av innhold i alle formater, til alle plattformer. Nå har den norske avdelingen fulgt Norske Redningshunder fra januar til november 2021.

Følge over tid
- Jeg er utrolig fascinert over det dobbeltlivet de frivillige lever, sier Solveig Schanke Eikum. Sammen med teamet i ITV har hun jobbet frem innholdet til de åtte episodene.

- Den konstante beredskapen, og kontrastene i hverdagslivet som plutselig blir snudd på hodet når alarmtelefonen ringer. Denne livsstilen har så mange lag av historier som det er verdt å dele. Og så syntes vi det gir en ekstra dimensjon å følge dere i Norske Redningshunder, sier Solveig Schanke Eikum.

- Målet var å være i skoene på de frivillige over tid, komme tett på, og oppleve hva dette gjør med menneskene som lever slik. Samtidig ville vi bygge hundene som hovedkarakterer i serien, og la dem også eie historien. Vi så at det var ambisiøst, men at dette ville kunne bli en serie som både kan samle folk, speile samfunnet og sette spor.

- Eller sagt på en annen måte - vi skal gråte, le og bli litt klokere av de sterke opplevelsene fra rå, norsk virkelighet - og det den gjør med menneskene som blir kastet ut i det.

Utfordrende prosjekt
Det har vært utfordrende for produksjonen å rykke ut sammen med hundeførere når alarmen går. Leteaksjoner foregår ikke mellom 09-16, og korona har også gjort forholdene vanskeligere for opptak.

- Det er et ganske vilt prosjekt å skulle følge hendelser som du ikke vet når og hvor skjer, og ikke aner slutten på. Det er jo nettopp det som gjør det spennende, og det sier også litt om innsatsen til de frivillige, sier Schanke Eikum.

- Når det er sagt - vi har fått mye gull, og både gråter og ler når vi klipper serien.

Hundeførere fra hele landet
ITV har valgt å følge hundeførere fra ulike deler av landet, og ekvipasjer i ulike disipliner, for å vise bredden i NRH. I tillegg har de valgt å filme noen av dem som er i utdanningsløpet mot godkjenning.

- Våre fotografer har vært klare til å rykke ut på fulltid i perioder, samtidig som vi har hatt ringelister med fotografer på tilkalling i håp om å få noen ekstra aksjoner. Selve utkallingen til aksjon er ofte filmet av hundeførerne selv, og vi har utstyrt både dem og hundene med gopro-kameraer, forteller Solveig Schanke Eikum. En stor utfordring for produsenten har vært å velge ut hva som skal vises på tv. Teamet filmer langt mer enn det som kommer med i serien.

- Vi har vært avhengige av å overprodusere for å sikre at vi fikk nok innhold, og det er kanskje det som har vært vanskeligst. Mange har delt livene sine, og brukt tid på oss, og ikke alle blir med i serien. Mye gull er lagt til side på grunn av tøffe helhetsvurderinger.