Hvordan bli hundefører

Å bli hundefører passer for deg som vil bruke hunden din til å finne savnede mennesker. Å utdanne en redningshund krever mye tid, trening og ressurser, samtidig som du får en profesjonell utdanning, et nært forhold til hunden og et godt sosialt nettverk. Målet er å få en godkjent hund som kan delta på redningsaksjoner. Dette er en viktig oppgave som utføres sammen med resten av beredskapstjenesten.  

Ekvipasjen må gjennom et nøye utarbeidet godkjenningsprogram. Veien dit tar i gjennomsnitt tre år. Dette sikrer god kvalitet og profesjonalitet på hundeførerne til Norske Redningshunder. Samtidig gir det også en større trygghet for hundeførerne når de skal ut i tjeneste. Du og hunden din blir så godt forberedt som mulig på det som venter dere i felten, og dere blir trent opp til å samarbeide med politiet og andre frivillige organisasjoner, som for eksempel Røde Kors og Norsk Folkehjelp.

Det hundeførerne jobber for er å redde liv. Men noen ganger kommer en ikke frem i tide, og det er viktig å tenke gjennom hvordan en vil takle en slik situasjon. Dersom du er usikker kan det lønne seg å snakke med en mer erfaren hundefører om dette.

Hvordan kommer jeg i gang?

Har du en hund du har lyst til å prøve deg med? Da kan du ta kontakt med en distriktskontakt, som kan vise deg veien til et lokallag eller treningslag i nærheten av der du bor. Det samme gjelder hvis du bare vil være med og se på en trening for å finne ut om dette er noe for deg, og heller vurdere å skaffe deg hund senere. Uansett kan det være spennende å observere for å få inntrykk av treningsform og øvelser. Og hvis du bestemmer deg for at dette er noe du vil drive med, så er det alltid noen som kan hjelpe deg med å finne en egnet hund senere.  

Hva slags hund passer?

Alle hunder kan benyttes, både renrasede hunder og blandingshunder, så lenge de ikke stammer fra raser som er ulovlige i Norge. En kommer lettest i mål med for eksempel raser som retrievere, schæfere, springer spaniels, schnauzere, border collier, maller og rottweilere. Små raser egner seg dårligere da de kan ha problemer med å komme seg fram i terrenget. Det viktigste er uansett hundens personlige egenskaper. En hund som liker å jobbe og er glad belønning i form av godbiter, lek, ros og kos er en god start!

Utdanning

Når hunden er på plass og du har vært med på nok treninger til å vite at dette er noe du vil drive med, så er neste steg å delta på grunnkurs og gjennomføre en appellprøve. Grunnkurset er for deg som fører.

Her lærer du:

 • Førstehjelp for hund og mennesker
 • Brukshundopplæring
 • Skredlære
 • Bekledning
 • Ernæring
 • Samband
 • Orientering
 • Bivuakkering

Kurset består av teori, praktisk førstehjelp og en utmarsj. Appellprøven er en prøve hvor hunden skal vise at den kan grunnleggende lydighetsøvelser, som fellesdekk (ligge stille sammen med andre hunder) og apportering (hente og levere gjenstander). Hunden må være minimum 10 måneder for å gå opp til appellprøve.

Disipliner

Grunnkurset og appellprøven danner felles grunnlag for de tre disiplinene du kan utdanne seg innenfor:

 • Ettersøkning
 • Lavine
 • Katastrofesøk

Katastrofesøk er en tilleggsutdanning du kan ta etter godkjenning innenfor ettersøkning eller lavine. Du kan godkjennes for alle disiplinene.

Godkjenningsprogram

Du må re-godkjenne annethvert år. Etter flere godkjenninger er det også mulig å ta instruktørutdanning.

Veien videre

Med godkjent redningshund oppføres du på beredskapslisten og blir utkalt når det er en redningsaksjon i ditt område. Dette kan være når som helst på døgnet. Det forventes at du stiller, med mindre du har tungtveiende grunner til å ikke delta. Det er politiet eller Hovedredningssentralene som bestemmer hvilke ressurser som skal kalles inn når det skjer noe. Kommunikasjonen går videre til Beredskapsansvarlig i Norske Redningshunder, som igjen kontakter hundeførerne. 


Kontakt

Her finner du oversikt over de forskjellige lokallagene, samt kontaktinformasjon

Kontakt
Godkjenningsprogram

Her finner du godkjenningsprogrammet for Norske Redningshunder

Godkjennings program