Endelig godkjent! Hva nå?

– Slik kommer du i gang som hundefører
Etter lang trening, krevende øvelser og nerver i høyspenn under eksamen – du klarte det! Du og hunden er godkjent som redningshundekvipasje. Men hva skjer egentlig nå?
Før eksamen: Start forberedelsene tidlig
Allerede før eksamen bør du ta kontakt med både arbeidsgiver. Forklar hva du går mot, og hva det innebærer i praksis.
Mange arbeidsgivere har lite kjennskap til redningstjenesten, og det er viktig at de vet hva som forventes dersom du blir utkalt til aksjon – som oftest på nattetid.
Ta også kontakt med din beredskapsanvarlig (BA) og informer at du skal opp til eksamen.
Har du ikke tatt brukerkurs på FAKS, er tiden inne for å gjøre dette nå!
TIPS: Sjekk om din arbeidsplass har en avtale for fri ved leteaksjoner, og avklar hva slags friordninger som gjelder.
Etter eksamen: Du registreres som en ressurs
Så snart eksamensresultatet ditt er registrert, blir du lagt inn i Felles Ressursregister (FRR) – redningstjenestens nasjonale oversikt over tilgjengelige mannskaper. Herfra vil både NRH, HRS og politiet kunne se at du er klar for innsats.
Du får en SMS med lenke til FRR-appen – last den ned med én gang, og aktiver sporing.
Viktig: Informer beredskapsansvarlig
Ikke anta at BA har fått med seg at du har bestått. Send en kort melding og sørg for at de vet du er operativ. Det gjør det lettere å få utstyr og organisere første aksjoner.
FRR-appen: Din inngang til aksjoner
Sett appen til tidsstyrt oppdatering hele døgnet. Det innebærer ikke at du spores konstant, men at systemet vet om du er tilgjengelig og omtrentlig hvor du. Uten dette er det stor risiko for at du ikke får varsel ved utkall.
Lag også en kontakt i telefonen din. Navn: NRH Alarmnumre:
- +47 59 44 85 25
- +46 10 551 37 46
- +46 155 15 51 65
(Ja, det stemmer at det er svenske prefiks...)
Neste steg: Nødnett, aksjonstelefon og utstyr
Å ha oversikt over utstyret sitt er alfa og omega for en smidig aksjon. Pakk beredskapssekken, organiser bilen, og sørg for at alt av utstyr er klart og oppladet. Lær deg å bruke nødnett og aksjonstelefonen – og be gjerne om tips fra erfarne kollegaer.
Du får tildelt nødnett-terminal og NRHs aksjonstelefon når du er inne i systemet. BA eller sambandsansvarlig i distriktet organiserer dette.
Beredskapssekk og uniform får du av NRH sentralt.
SJEKKLISTE:
- Fungerende nødnett og mobil
- Oppladet aksjonstelefon
- Hundeførervest, kart, lyskilder og varme klær
- Godt organisert bil og ferdigpakket beredskapssekk
SAR Rapport: Rapporter etter hver aksjon
Du får en egen lenke til SAR Rapport etter at du er godkjent. Her skal du føre rapport etter hver aksjon du deltar på – også dersom du ikke rakk å være i innsats. Fristen er 7 dager.
APP: Last ned SAR Rapport fra App Store eller Google Play.
Mentalt forberedt = bedre bidrag
Før du vet ordet av det, får du ditt første utkall. Det er derfor lurt å også forberede seg mentalt. Ta deg tid til å snakke med andre erfarne hundeførere – hvordan oppleves det å delta i en aksjon? Hva kan møte deg?
NRH har en kameratstøtteordning du kan benytte deg av, og som kommer til å ta kontakt med deg, både etter din første aksjon, og senere.
Første aksjon? Snakk med en erfaren først!
Å dra ut første gang kan være nervepirrende. Mange kjenner på ansvar og usikkerhet – som er helt normalt. Snakk med erfarne i laget eller spør om kameratstøtte. Det er lov å ha spørsmål – og det finnes folk som vil hjelpe deg trygt i gang.
Som eneste representant fra NRH har Ann-Kristin Venner gjennomført en studie i samvirkeledelse for nød- og beredskapsaktørene.
Ann-Kristin Venner, OL i NRH, har studert samvirkeledelse.