Historikk

Hendelsen som startet alt

Norske Redningshunders historie går tilbake til en redningsaksjon i 1947. Det var gått et snøskred i Upsete på Vestlandet, og hjelpekorpsmann Kaare F. Skalstad var på plass. Under letingen la han merke til en liten hund som viste interesse for et område i skredet. Den snuste, gravde litt med poten og fant til slutt en vott. Det ble satt i gang søk med sondestenger og vedkommende ble til slutt funnet.

Kaare kunne ikke glemme opplevelsen og begynte å spinne videre på tanken om å utnytte hundens luktesans til å finne savnede mennesker. I 1956 så Foreningen Norske Lavinehunder (FNL) dagens lys, stiftet under ledelse av Kaare på et kurs på Finsehytta 26. februar. Da med syv medlemmer. I dag er tallet drøye 1600 på landsbasis. I 1992 byttet organisasjonen navn til Norske Redningshunder.

Den første lavinehunden

Schæferen Heidi ble Norges første godkjente redningshund, og det er hun som preger logoen til Norske Redningshunder. Åtte uker gammel kom hun inn i Kaares liv, og de to utviklet et helt spesielt bånd. Med hendelsen fra 1947 i minne, trente Kaare bevisst og målrettet for at Heidi skulle bli en god søkshund. De gikk blant annet på kurs i praktisk hundearbeid hos en instruktør fra politiet i Bergen, da med ettersøkning som fokus. Senere ble det mer oppmerksomhet rundt søk i snøskred, og det var jevnlige lavinehundsamlinger på Finsehytta med innleid instruktør fra Sveits, Melchior Schild. Her deltok både ildsjeler fra hjelpekorps, politiet og hundemiljøet, og det var på et av disse kursene FNL ble stiftet.

Kaare dro stadig til Sveits for å delta på lavinehundkurs og –samlinger. I mars 1956 reiste han dit for siste gang hit, og tok med seg Heidi, som endelig ble offisielt sertifisert. Før dette hadde hun og Kaare deltatt på utallige leteaksjoner sammen, og blitt godt kjent i Norge, Europa og redningsmiljøet i USA. Kaare skrev senere boken «Lavinehunden Heidi», hvor han fortalte om deres største øyeblikk og dramatisk redningsaksjoner sammen. Heidi døde 5. mars 1957, men en forening som kunne bruke hunden til å finne savnede mennesker ble hennes ettermæle.

Kvinners plass i Norske Redningshunder

Helt fram til 1972 måtte kvinner søke om lov for å få gå opp til godkjenningsprøver. Berit Andersen ble den første kvinnen som ble godkjent, med ettersøkning i 1966, og lavine i 1968. I dag er over halvparten av hundeførerne kvinner.

Internasjonalt engasjement

Sivile hunder ble sendt på utenlandske oppdrag for første gang august 1999, da Tyrkia ble rammet av et stort jordskjelv. Siden ble Norwegian Search and Rescue Team (NORSAR) opprettet, og består av hundeekvipasjer fra Norske Redningshunder, redningsmannskaper fra Oslo Brann- og Redningsetat (OBRE), i tillegg til medisinsk personale. NORSAR rykket ut ved jordskjelvkatastrofen i Iran i 2003 og Nepal i 2015.