Adinas historie er blitt bok

Skrevet av: Aud Ingebjørg Barstad Publisert: 24.03.2022

/media/50520/img_3097.jpg
Jim Olav Hansen (t.v), Adina Lange, Uwe Lange og hundefører Pål Bakken. Foto: Norske Redningshunder
Hun lå skredtatt i over fire timer, men overlevde takket være redningshunden Tedd. Nå er Adinas utrolige historie blitt bok.

15. mars 2017 gikk det et snøskred nordvest av Haugastøl. Tyske Adina Lange var 23 år gammel da hun fanget av snøkredet. Hun kjempet for livet under snøen i fire timer og 16 minutter. Border collien Tedd fant henne sammen med hundefører Pål Bakken.

Den utrolige historien om Adina, de frivillige som stilte opp og den krevende redningsaksjonen måtte fortelles. Journalist Bjørn Asle Nord, som den gang jobbet i Bergens Tidende, ringte til Norske Redningshunders daglige leder, Jim Olav Hansen. Hansen deltok også under leteaksjonen som hundefører. Resultatet ble en stor artikkel i BT kalt "Fem fot under". For Adina lå på denne dybden da hun ble funnet.

I 2019 ble Nord kontaktet av Det norske Samlaget. Forlaget ville at han skulle skrive bok om ulykken, Adina og faren og samspillet mellom frivillige og proffe under redningsoperasjonen. I over to år har forfatteren jobbet på fritiden med å bygge ut fortellingen og utvikle den til en bok. Nå er boka ferdig under tittelen "Skredet - ein far, ei dotter og kampen for livet". Over 180 sider formidler Nord i detalj om redningsdramaet og livet etter, for både de skredtatte og hundeføreren. Boka ble lansert på Geilo sist helg med Adina og faren Uwe på plass.

- De takket oss for innsatsen, og for livet, forteller Jim Olav Hansen.
- Det ble et sterkt møte, og det er slike øyeblikk som gjør det verdt alt slitet.

 Du kan kjøpe boka her, via Samlaget