Hardt arbeid for lavinehundene

Skrevet av: Aud Ingebjørg Barstad Publisert: 01.04.2023

/media/50558/img_6052.jpg
Norske Redningshunders lavinehunder har jobbet hardt med skredulykken i Troms. Inntrykkene er mange, og sterke. 

Det melder NRHs mannskaper i Nord-Norge. Selv om de frivillige hundeførerne er vant til harde tak innimellom, har de siste dagers hendelser vært spesielt krevende. Det begynte med varsel om skred på Lyngseidet kl 15 fredag med melding om fem savnede. NRH sendte to lavinehundekvipasjer til flyplassen. 


Redningsmannskapene ble flydd inn med helikopter.

– Veien til Lyngseidet var stengt både pga ulykke på E 8 inn mot Tromsø og skred østover mot Lyngseidet. Politihelikopteret kunne ikke ta av pga. værforhold, men våre hundeførere stod stand by på lufthavnen, sier Tore Nicolaysen, beredskapsleder for NRH i Troms. NRH fikk likevel bidratt med en ressurs som tilfeldigvis var i nærheten. 

– Han var ikke i søk, men bistod i forbindelse med heising av tre skredtatte som deretter ble flydd til UNN Tromsø. En omkom i dette skredet, sier Nicolaysen. 

NRHs hunder og hundeførere i Tromsø ble ca kl 16 flydd ut til et nytt skred på Reinøya utenfor Tromsø.

– Her var et hus og en låve tatt og to var savnet. De to savnede ble funnet omkommet i havet, mens våre ekvipasjer søkte gjennom hele skredet, sier Tore Nicolaysen. Dette skredet var svært stort - 150/200 meter bredt og ca 1,5 km langt. Ingen flere mennesker ble funnet.

Tore Nicolaysen, Beredskapsansvarlig i Troms.

Vi fant og sjekket ut to biler som lå under snøen, og våre hundeførere fant flere dyr (sauer og geiter) som de hjalp til med avliving av - etter forespørsel fra politiets innsatsleder og i dialog med veterinær, sier Nicolaysen.

Like etter kom det melding om skred i Nordreisa/Storslett. Det var et slovakisk turfølge som var tatt. Her var det ikke behov for hund, da den ene som var tatt var gravd ut - omkommet.

Norske Redningshunder har høy beredskap på lavinesiden i Finnmark, Troms og nordre deler av Nordland. 

– Totalt har vi 26 lavineekvipasjer nord for Vestfjorden. Alle disse er klare til å rykke ut på kort varsel - når det er behov for bistand, sier beredskapslederen, og legger til en oppfordring om å være forsiktig i fjellet i påsken.