Kvikkleireskredet på Gjerdrum - en oppsummering

Skrevet av: Marius Wigen Andersen, beredskapsansvarlig i Øst beredskapsområde Publisert: 11.01.2021

/media/50351/bilde_objekter-1.jpg
Arkvifoto, dronebilde fra skredet i Gjerdrum Foto: Multiconsult
Beredskapsansvarlig Marius Wigen Andersen oppsummerer aksjonen på Gjerdrum for NRH sin del.

30. november 2020 rett før klokken 4 på natta utløses et stort kvikkleireskred på Gjerdrum. Omtrent en time senere sendes det ut alarm til NRH sine katastrofesøksekvipasjer i Osloområdet med beskjed om å sette retning Gjerdrum. På dette tidspunktet vet vi lite om omfanget av skredet og hvilke oppgaver vi skal drive med. Etter hvert velger vi også å varsle våre ettersøkningsekvipasjer i tilfelle det vil være behov for å søke etter selvevakuerte i områdene rundt skredet.

Det blir ikke bruk for noen av våre hunderessurser denne gangen. Den første tiden av aksjonen er det for farlig for noen å gå inn fra bakken, og videre løser politiet selv de oppdrag som skal gjøres i forbindelse med søket. Vi får derimot mange andre oppgaver som skal løses gjennom de neste dagene. Dette innebærer arbeid i KO med kartverk, loggføring, bistand til andre organisasjoner i KO og annet forefallende arbeid. Vi får også en større oppgave med å koordinere uthenting av kjæledyr fra evakuerte boliger.

Dette er en krevende og langvarig aksjon som starter 30. desember rundt klokken 05:00 og avsluttes 5. januar klokken 19:30. Selv om vi i NRH har flere krevende og langvarige aksjoner gjennom året er nok denne noe av det mest komplekse vi har hatt på mange år. Det legges ned en fantastisk innsats gjennom disse dagene både fra egne mannskaper og fra andre organisasjoner.

Dessverre er utfallet av denne hendelsen at 7 personer er bekreftet omkommet og 3 personer fortsatt er savnet og trolig omkommet.

Vi vil prøve å skrive en mer utfyllende artikkel om hendelsen til neste nummer av Redningshunden. I mellomtiden vil jeg bare få takke alle som har bidratt under alle disse timene, med den fantastiske jobben som er gjort. Det har absolutt blitt lagt merke til både i egen organisasjon, men også utenfor.