NRH mangler 125 nødnett-terminaler

Skrevet av: Aud Ingebjørg Barstad Publisert: 23.09.2020

/media/50322/f256872f-7476-459f-95ab-4685c213f99c.jpeg
Beredskapsleder i Norske Redningshunder, Stig Mebust, sier de har et akutt behov for flere nødnett-terminaler. Foto: ANDERS BAKKERUD LARSEN/NRK
For å kunne være fullt ut operative under leteaksjoner mangler Norske Redningshunder 125 nødnett-terminaler. - I verste fall kan liv gå tapt, sier Stig Mebust, beredskapsleder i NRH.

NRH har meldt inn behovet for Justis- og beredskapsdepartementet over flere år, men får ikke svar. Når NRK tar kontakt svarer justisdepartementet i en epost at saken er under behandling, men at det også er flere aktører i redningstjenesten som ønsker seg utstyr. 

Se innslag på Norge i dag her 

For Norske Redningshunder kan mangelen på nødnett føre til at nygodkjente hundeførere ikke får terminal, og dermed ikke kan gå ut på leteaksjon. Det betyr at en godkjent og effektiv ressurs blir sittende hjemme når behovet for hjelp egentlig er til stede. 

- Hittil har vi trikset og mikset og sendt terminaler oss i mellom for å kompensere for mangelen, sier Stig Mebust. 

- Men dette er en dårlig løsning både for hundeførerne og de som har behov for vår hjelp. I tillegg får vi ikke trent med nødnett. Hundeførerne har et kurs i nødnett-terminalen, men får ingen trening i å bruke den praktisk før de eventuelt er godkjente og er så «heldige» å få en terminal. 

Myndighetene har bestemt at nødnett skal brukes, også av de frivillige. Nødnett har flere fordeler og oppleves som mer pålitelig enn de gamle radioene, eller mobiltelefon. 

- Vi ber justisdepartementet komme på banen og vise at de mener Norske Redningshunder er en viktig ressurs, ved å kjøpe inn flere terminaler. På den måten kan vi gjøre en enda bedre jobb for den frivillige redningstjenesten i Norge, sier Mebust. 

Les hele saken på NRKs nettsider