- Takk for den enorme innsatsen

Skrevet av: Aud Ingebjørg Barstad Publisert: 21.01.2021

/media/50354/monica-maerland.jpg
Monica Mæland, justis- og beredskapsminister Foto: Torbjørn Tandberg
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland takket i dag alle som var involverte i redningsaksjonen etter leirskredet i Gjerdrum 30.desember.

Helst ville hun ha møtt alle sammen og takket, men på grunn av pandemien ble møtet gjennomført på nett. Mæland understreket at regjeringen vil sørge for et møte for alle som ønsker å delta når tiden er klar for det.

Modige mennesker
10 mennesker mistet livet i leirskredet, syv av dem ble funnet mens tre fortsatt er savnet. 15 mennesker ble reddet ut av raset av redningsmannskaper, og flere hundre ble evakuert. Norske Redningshunder stilte med katastrofe-ekvipasjer og operative ledere til KO-arbeid. I tillegg reddet NRH og Røde Kors ut mange kjæledyr fra det evakuerte området.
- Midt i dette vonde så fikk vi bekreftelse på hvor mange flinke og modige mennesker vi har i dette landet, og en beredskapstjeneste som fungerer i kriser, sier Monica Mæland.
- Dere stod midt i katastrofen, og jeg vet at ikke bare jeg – men hele landet – fulgte dere, time for time. Vi var vitne til en utrolig redningsinnsats som ble igangsatt veldig raskt og som pågikk i mange døgn.

Lærer av hendelsene
Mæland har satt ned en arbeidsgruppe som skal vurdere redningsaksjonen.
- Vi kommer til å oppleve katastrofer flere ganger, og det er viktig at vi lærer av dette og deler erfaringer, sier Mæland. Hun ga ordet videre til Ida Melbo Øystese, politimester i politidistrikt Øst. Hun forteller om en krevende første tid av aksjonen, der politiet skulle koordinere funksjonene og sørge for at de rette ressursene fant hverandre. Operasjonssentralen mottok krevende meldinger fra ofre som da fortsatt befant seg i raset.
- Vi må huske på at vi reddet 15 menneskeliv, og at vi fikk evakuert mange boliger før de raste, sier Øystese. Hun berømmer alle som deltok under aksjonen for godt og profesjonelt samarbeid.
Også Eileén Tennebø Bové fra Norsk Folkehjelp og Fredrik Frøland i Øvre Romerike brann og redning hadde innlegg under nettmøtet, der de takket for godt samarbeid.
- Den dugnadsinnsatsen norsk redningstjeneste er, den har virkelig utvikla seg i rett retning. 12 ulike brannvesen var involvert, politiet, hundetjeneste, ambulanse, sivilforsvaret, HV, en uendelig rekke frivillige og internasjonal bistand. Dette var hendelsen hvor ressursene fant hverandre, sier Fredrik Frøland.