NRH fyller 65 år!

Skrevet av: Aud Ingebjørg Barstad Publisert: 26.02.2021

/media/50369/nrh-65-a-r.jpg
Fra foreningens start i 50-åra, Kaare Skalstad med to av sine lavinehunder, til en av dagens mange dyktige ekvipasjer; Tonje K. Halvari og redningshunden Papaya. Foto: Arkiv/Tana VGS
Det er 65 år siden Foreningen Norske Lavinehunder, senere NRH, ble stiftet på Finsehytta.

Og for en sprek jubilant NRH er! I løpet av disse 65 årene har det skjedd en rivende utvikling i organisasjonen. Kaare Ferdinand Skalstad stiftet foreningen i 1956 med syv medlemmer, og i dag er tallet over 1.600.

Redningshunder redder liv
NRH har rundt 300 redningshunder og hundeførere som sammen redder liv hvert eneste år. Før 1972 måtte kvinner søke om å få gå opp til godkjenningsprøve, men i dag er halvparten av hundeførerne våre kvinner. Blant hundene i NRH er det mange raser representert, selv om schäferen, som grunnlegger Kaare selv hadde, er den vanligste. Labrador, golden retriever og border collie er sammen med schäferen blant de mest brukte hunderasene i NRH.

Landsdekkende organisasjon
Norske Redningshunder dekker hele landet. Organisasjonen er delt opp i distrikter med tilhørende lokallag. Våre godkjente hundeførerne tilkalles av hovedredningssentralene og politiet ved redningsaksjoner. Det tar rundt 2-3 år å utdanne en redningshund. Under opplæringen lærer man blant annet hvordan trene hund, førstehjelp, samband, orientering og overleve ute. Hundeførerne har profesjonell kunnskap som er nødvendig for å kunne bidra under redningsaksjoner.

Les mer om NRHs historie her